Alle stakeholders op één lijn voor reddingsplan

Situatieschets

Een aanbieder van koelverse producten in de foodsector - met vestigingen in binnen- en buitenland - kampt met grote financiële en bestuurlijke problemen, net aan het begin van het hoogseizoen. Het bedrijf is stuurloos: de directie is geschorst in verband met vermeende fraude en de benoemde interim-directeur kreeg geen vertrouwen van de bank.

Er is sprake van een groot wantrouwen tussen alle betrokkenen. De kring in- en externe stakeholders is breed: de aandelen zijn in handen van de familie, een participatiemaatschappij en het management. Daarnaast bestaat de onderneming uit verschillende bedrijven met elk een eigen historie, cultuur en houding ten opzichte van de problemen.

Ondertussen wordt de continuïteit van het bedrijf acuut bedreigd, zowel door de  financiële situatie, als door het gebrek aan voldoende afzet. Er zijn grote problemen met de bevoorrading en de logistiek: leveranciers zijn huiverig geworden. De medewerkers spreiden een groot gebrek aan betrokkenheid tentoon. Een faillissement lijkt onvermijdelijk.

Opdracht

De interim-directeur krijgt een uitdagende opdracht mee: het opstellen en doorvoeren van een reddingsplan, plus herstel van het vertrouwen bij en tussen stakeholders als aandeelhouders, bankiers, commissarissen, medewerkers, centrale ondernemingsraad en vakbonden, klanten en leveranciers.

Aanpak/Oplossing

Zodra de interim-directeur is benoemd, presenteert hij een reddingsplan. Aandeelhouders en banken verklaren zich akkoord met het plan. Onderling bereiken de partijen echter geen overeenstemming over de financiering van de reddingsoperatie.

De interim-manager vraagt surseance aan om nog zoveel mogelijk van het bedrijf te kunnen redden. Tegelijkertijd waarborgt hij het voortbestaan van levensvatbare onderdelen van het bedrijf door een veiling, een reorganisatie en een doorstart. Bij dit alles besteedt de interim-directeur veel tijd en aandacht aan intensieve communicatie met stakeholders: het is de enige manier om het bedrijf, met een minimum aan middelen, in de lucht te houden.

Resultaat

De levensvatbare delen van het bedrijf worden uiteindelijk in veilige haven geloodst. Bovendien vormt de herstelde relatie en met en tussen de stakeholders een stevige basis voor een gezonde toekomst van de nieuwe onderneming.