Internationaal probleemproject aangepakt

Situatieschets

Een internationaal verlieslatend bedrijf in fossiele brandstoffen – onderdeel van een groter Nederlands concern - worstelt met een project van 20 miljoen euro. De inadequate leiding van het project leidt tot hoog oplopende vorderingen, cashproblemen en compliance-issues met persoonlijke aansprakelijkheidsrisico’s voor leden van het management.

Bovendien komt door alle problemen de tijdsplanning van een veel groter offshore-project van ruim 200 miljoen euro in gevaar.

Opdracht

De opdracht voor de interim-directeur van Custom Management bestaat uit het inrichten van een goede projectorganisatie voor het offshore-project, leiding geven aan de uitvoeringsorganisatie van het moederbedrijf in het buitenland en het inwerken van zijn opvolger(s).

Aanpak/Resultaat

De interim-directeur richt allereerst het cashmanagement in om niet voor verdere verrassingen te komen staan. Verder saneert hij het hoofdbedrijf, waarbij circa 50 procent van de activiteiten wordt afgebouwd.

Ook stelt de interim-directeur een nieuw Hoofd Projecten aan (die hem later zal opvolgen). Hij wisselt eveneens de leiding van het probleemproject van 20 miljoen euro. Claims worden voorbereid, rechtszaken en arbitrage ingezet.

Vervolgens wordt de managementstructuur van het hoofdbedrijf opnieuw ingericht. Daarbij worden alle kennisdragers naar het offshore-project van 200 miljoen euro overgeplaatst, als voorbereiding op een strakke uitvoering.

De interim-directeur stippelt verder een onderhandelingsstrategie uit en zorgt voor een herinrichting van de compliance-structuur, een juridische analyse van de issues en het opzetten van risicomanagement.