Jan Jongsma

Creatieve probleemoplosser en koersvast verandermanager

Achtergrond en ervaring

Algemeen directeur met brede ervaring in de mondiale voedings-, agrarische en farmaceutische industrie. Naast Europa, actief geweest in Japan, VS, Rusland, China en Nieuw Zeeland. Paart een succesvol trackrecord als ceo aan veelzijdige operationele managementervaring, met focus op het optimaliseren van de inkoopfunctie, productie, sales, supply chain en R&D. Beschikt daarnaast over bestuurlijke en toezichthoudende ervaring. Is op zijn best in complexe situaties en bij knellende vraagstukken in een veranderende omgeving.

Leiderschapsvisie en managementstijl

Strategisch denker met scherp analytisch vermogen en directe, hands-on benadering. Krachtig in de implementatie van een nieuwe koers en verbeter -of veranderprocessen. Kernwoorden: resultaatgericht, pragmatisch. Verschaft zichzelf gemakkelijk het benodigde inzicht en overzicht en legt na een grondige analyse trefzeker de vinger op de zere plek. Gaat vervolgens voortvarend aan de slag. Acteert daarbij oplossingsgericht, creatief en innovatief, met een focus op ‘make it happen’: weet de basis snel weer op orde te krijgen en organisaties effectief om te buigen en te professionaliseren. Mét oog voor het meekrijgen van medewerkers en andere stakeholders. Hecht aan een goede sfeer en weet deze te creëren met empathie en persoonlijke aandacht.

Specialisaties en trackrecord

Ruime ervaring in de uitrol van nieuwe businessmodellen, het (verder) professionaliseren van de organisatie en het stroomlijnen en verbeteren van businessprocessen. Vaardig architect en trekker van organisatiebrede crisisaanpak, uitstekend thuis in supply- en kwaliteitsmanagement, internationale B2B-marketing & sales, procurement en ERP-implementaties. Laat aantoonbare resultaatverbetering zien, ook in lastige markten en situaties. Gewend om zaken van de grond af aan op te bouwen: bedreven in internationaal investerings- en projectmanagement, het opzetten van buitenlandse verkoopkantoren en de bouw van nieuwe fabrieken. Kent zowel familiebedrijven als coöperaties en joint ventures, plus de bijbehorende governance, van binnenuit.

Jan Jongsma

‘In een turbulente omgeving, moet je als verandermanager koersvast zijn en rust uitstralen. Juist dan heeft de organisatie behoefte aan een vastberaden en doortastend leider, die tegelijkertijd met beide benen op de grond blijft en als rots in de branding fungeert.’

Farm Frites - Jongsma
DMV-Fonterra Excipients - Jongsma
FrieslandCampina - Jongsma
Campina - Jongsma
DMV International - Jongsma
Creamy Creation - Jongsma

Referenties op aanvraag beschikbaar